İçerik Pazarlaması Nedir? Nasıl Yapılır?

admin
0
İçerik Pazarlaması Nedir?
İçerik Pazarlaması Nedir?

Teknolojinin gelişmesi ile birlikte reklamcılık sektöründe de gözle görülür şekilde değişimler meydana geldi. Eskiden önem verilen afiş reklamların yerini artık dijital reklamlar aldı. TV izlerken bir oyuncun telefonundan kullandığı arabaya kadar her ürün birer reklam malzemesi olarak karşımızda. Özellikle mobil teknoloji sayesinde ise odaklı reklamcılık imkanı daha da genişledi. Bu yazımda ise sizlere bu reklam modellerinden biri olan içerik pazarlaması yöntemi hakkında bilgi vereceğim. Yani içerik pazarlaması nedir? Neden önemlidir? ve Nasıl kullanılır? gibi sorular üzerinde duracağım.

İçerik Pazarlaması Nedir?

Bir blog veya web sitesinde ilgilendiğiniz bir konu ile alakalı içerikler illaki dikkatinizi çekmiştir. Hani uzunca ve oldukça bilgilendirici bir içerik ve yazının içinde, sonunda size bu ürünü veya hizmeti alabilmeniz için linkler sunan yazılar... İşte bu yazılar birer içerik pazarlama örneğidir. İçerik pazarlamasında temel amaç elbette ürün veya hizmeti ilgili kişiler ile buluşturmak olsa da içeriğe ilk baktınız zaman bir reklam içeriği olduğu anlamazsınız. Günümüz reklam modellerinden biri olan içerik pazarlaması, temel olarak ilgili kişilere yararlı bilgiler öğreterek reklam fonksiyonunu yerine getirerek. Böylece okuyucu hizmeti veya ürünü aldığı zaman az çok ne ile karşılaşacağını bilir. Tüm tüketicilerde neredeyse buna benzer bir hizmet beklerler. Yani hem içerik yayıncısı hem de tüketicisi açık kartlar ile bu oyunu oynarlar.
Günümüzde içerik pazarlama hizmetini kişisel bloglardan kurumsal bloglara kadar bir çok alanda görebiliriz. Benimde hizmet alanlarımdan biri olan içerik pazarlaması gün geçtikçe daha fazla önem kazanmaktadır. Ancak bu hizmeti alırken veya verirken dikkat edilmesi gereken hayati püf noktalar vardır. Şimdi bu önemli noktalara bir göz atalım.

İçerik Pazarlamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Öncelikli olarak reklam için hazırlanacak içeriğin her bakımdan uygun olması gerekmektedir. Bu nedenle işinde tecrübeli kişi veya ajanslar ile çalışmanızı öneririm. Bu konuda size bende yardımcı olabilirim. İletişim bölümünden bana ulaşmanız yeterlidir.
İçeriğiniz SEO açısından uygun olduğu kadar okuyucuya bilgilendirmeli ve onu tatmin edici özellikte olmalıdır. Bunun için en yöntem ise kendinizi okuyucu yerine koyarak içerik hazırlamanız gereklidir. Yani siz bu içeriği okuyup sunulan ürün veya hizmeti alır mısınız veya almaz mısınız şeklinde sorular sorup cevaplayarak ortaya güzel bir içerik çıkarabilirsiniz. İçerik pazarlaması için hazırladığınız içerik ne uzun ne kısa olmalıdır. Yani özünde okuyucuyu sıkmayacak ama bununla beraber temel SEO kurallarına da uygun olacak ki bu noktada hatada yapılması muhtemeldir. Çünkü bilinçsizce hazırlanan içeriklerde SEO kuralına uyulacak diye bir çok anlamsız cümleler kurulabiliyor. Bu hataya düşmeyerek profesyonel olarak içeriğinizin hazırlanması önemlidir.

İçerik Pazarlaması Nerede Yapılmalıdır?

Dikkat edilmesi gereken en önemli noktalardan biri ise içerik pazarlama hizmetini nereden alacağınız konusudur. Öncelikle şunu bilmelisiniz ki içerik pazarlamasında hit ikinci plandadır. Öncelik alakalı kişilere ulaşmaktır. Yani alakası olmayan bin kişiye ulaşmak yerine alakalı 100 kişi size daha çok kazanç sağlamaktadır. Bunun için içeriğinizin yayınlanacağı alanları iyi seçmelisiniz. Mesela mutfak veya gıda konularında hizmet veya ürün satışı yapıyorsanız TarifAlPisir.com gibi platformlarda içerik yayınlamanız sizin açınızdan her bakımdan doğru karar olacaktır. Hem ilgili kitleye ulaşacak hem de o sektörde kendinizi duyurma imkanına sahip olacaksınız.
İçerik pazarlaması hizmeti için sosyal ağları da unutmamak gereklidir. Bunun için takipçi sayısından çok paylaşım yapılacak platformun size uygun sektör olup olmadığını iyi analiz etmelisiniz. Mesela kişisel bir ürün veya hizmet sunuyorsanız GundemBizim.com sitesi ve Instagram hesabı gibi bir platform kullanmanız mantıklı olacaktır.

İçerik Pazarlaması Neden Önemlidir?

İçerik pazarlaması için paylaşılan içerik genel olarak site hayatı boyunca yayında kalmaktadır. Elbette site yönetimi ile yaptığınız anlaşmaya göre değişmekle birlikte genel olarak bu şekildedir. Eğer size haftalık veya aylık içerik pazarlaması hizmeti sunuluyorsa kesinlikle uzak durun derim. Genel tercihiniz kısaca uzun süreli içeriğinizi yayında bırakacak ve sitenize link vermenize izin verecek platformlar ile çalışmalısınız. Özellikle nofollow olarak alacağınız linkle Google gözünde birer öneri linki olacağından size artı değer katacaktır. Elbette dofollow linkler daha değerlidir ancak Google onların ücret karşılığı alındığını düşünerek nofollow kadar önem vermeyebiliyor. Yayın yapacağınız platformun uygunluğuna göre buna karar vermeniz gereklidir. Mesela gazete sitelerinden kesinlikle dofollow link almamalısınız. Hatta mümkünse link çıkışı bile yapmadan adresi yazmanız size daha fazla değer sağlayacaktır.

İçerik Pazarlama Stratejisi Nasıl Olmalı?

Pazarlama stratejisi, bir markanın hedefine, hedef kitlesine ve pazarlama bütçesine göre değişir. Bununla beraber temel bileşenler hemen hemen her sektör için aynıdır. Kısa başlıklar halinde bu bileşenleri inceleyelim.

Hedef Kitle Analizi

İçerik pazarlama stratejisi oluşturmadan önce, bir marka hedef kitlesini tanımlamalıdır. Bu tanımlamada şunlar bulunur:

  • Markaların ürün veya hizmetlerine ilgi duyanlar,
  • Satın alma gücü olanlar,
  • Yaş,
  • Cinsiyet,
  • Gelir düzeyi
  • İlgi alanları

vb. içerir. gibi özellikleri ile tanımlanabilen bir grup tüketicinin analiz edilmesini içerir.

İçerik Oluşturma

Tüketicilerin ihtiyaçlarına cevap verecek yararlı içerikler oluşturmak önemlidir. İçerikler, blog yazıları, videolar, infografikler, ve sosyal medya gönderileri olur. Hedef kitleye çözüm sunan içerikler her zaman kazandırır.

İçerik Yayınlama

İçeriklerin nasıl yayınlanacağına karar verildiği kısımdır. İçerikler, markanın web sitesi, sosyal medya kanalları, e-posta bültenleri vb. yayınlanabilir. Bu alanlarda sürekli içerik oluşturulur. Bunların yanında kişisel bloglarda veya işinizle ilgilenenlerin bulunduğu sitelerde yayınlanmalıdır. Gıda sektöründe çalışıyorsanız TarifAlPisir.com gibi sitelerde içerik pazarlaması yapmanız iyi sonuçlar verir. Benzer şekilde finans alanında çalışıyorsanız isinburada.com bloglar oldukça faydalıdır.

İçerik Optimizasyonu

İçerikler, arama motoru optimizasyonu (SEO) teknikleri kullanılarak hazırlanmalıdır. SEO konusundan yoksun içerikleri siteler yayınlamaz. Sonuçta bu içerikler hem arama motorları tarafından kullanıcıya sunulur. Yararlı içeriği arama motoruna sunmanın en iyi yolu da SEO'ya uygun içeriklerden geçer. İçerikler anahtar kelimeler, meta açıklamaları ve başlık etiketleri gibi faktörlere göre optimize edip yayınlanmalıdır. SEO uyumlu içerik yazma hizmetim ile size bir çözüm sunabilirim. Konu hakkında hemen bana ulaşabilirsiniz.

Performans Analizi

İçerik pazarlama stratejisi, içeriklerin performansını izlemek için ölçümleme ve analiz araçları kullanır. Analiz araçlarından alınan sonuçlara göre de kullanıcıya ne kadar dokunduğumu görebiliriz. Alınan sonuca göre hangi alana daha fazla önem vereceğimizi görebiliriz.

Her işletmenin mutlaka içerik pazarlaması yapması gerekir. Çünkü bu yöntem dijital pazarlama stratejilerinin temel bir parçasıdır. Bu konuda uzman yardımı almanız önemlidir. Sosyal medya içeriklerinin hazırlaması veya SEO uyumlu içerik yazımı konusunda iletişim sayfamdan bana ulaşmanız yeterlidir. İçeriğimi beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşın. Güncel içeriklerim ve hizmet duyurularım için InstagramFacebook veya Twitter hesaplarımı takip edin.

Kategori:

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorumlarınız onay sonrası görülecektir. Lütfen SPAM paylaşımlar yapmaya çalışmayın. Bunun yerine reklam hizmetlerim için iletişime geçebilirsiniz. Anlayışınız için teşekkürler.

Yorum Gönder (0)