Facebook Reklamları ve En Çok Yapılan Hatalar

admin
2
Facebook Reklamları Konusunda En Çok Yapılan Hatalar
Bir işletme veya web sitesi sahibi olarak sosyal medyanın gücünü kullanmıyorsanız oldukça çok kazanç kazanç fırsatını geri tepiyorsunuz demektir. Elbette sosyal medya kullanımından kastın bir hesap açıp öylesine paylaşımlar yapmak değil. Gerek paylaşım ve gerekse ücretli reklamların hepsinden söz ediyorum. Sosyal medya için reklam modeli denildiğinde akıllara ilk gelen seçeneklerden biri Facebook reklamları olmaktadır. Elbette bunun gibi Instagram ve Twitter gibi alternatifler de düşünülebilir. Ancak şuan için Facebook ve Instagram ipi göğüslemiş gibi. Elbette bunlar Google Ads hizmetinden sonra gelen seçenekler. Bu yazımda sizlere özellikle son günlerde gözüme çarpan Facebook reklamları ve bu reklamlar üzerinde yapılan hatalardan söz edeceğim. Eminim bu yazımdan sonra siz de Facebook reklamları vermeyi düşünüyorsanız yapacağınız hatalar en aza inecektir. Şimdi başlıklar halinde gözüme çarpan hataları sıralayıp neler yapılması gerektiğini anlatayım.

Facebook Reklamları Neden Verilir?

İster Facebook olsun isterseniz diğer platformlar hiç önemi olmadan hepsi için söyleyebileceğim ortak şey "Neden bu reklamı veriyorum?" sorusuna cevabınızın olmasıdır. Tam olarak demek istediğim bir reklam vermeden önce reklam stratejisi oluşturmanız gereklidir. Reklam sadece ürün veya hizmetin satışa dönüşmesindeki bir basamaktır. Bu mantıkla reklam verilmelidir.
Özellikle gözüme çarpan amaçsız reklamlar Facebook reklamları için para kazandırsa da reklam veren açısından büyük kayıp bence. Bildiğiniz gibi Facebook bir paylaşım yaptığınız zaman size paylaşımın sağ alt köşesinde öne çıkar sekmesini sunuyor. Bilinçsiz reklam veren buna tıklayıp paylaşımının öne çıkarılması için reklam veriyor ve parasını çöpe atıyor. Bunun önüne geçmek ve etkili reklam vermek için yapılması gereken bir reklam vermeden önce reklam stratejisi oluşturmaktır. Yani reklamınız bir öncelikle fark edilmeli sonra trafik çekmeli ve sonuçta satışa dönüşmelidir. Bu temel mantık ile reklam hazırlandığı zaman hem paranız çöpe gitmez hem de kalıcı bilinirlik elde edersiniz.

Reklam Analizlerine Neden Önem Verilmez ki!

Yukarıda söz ettiğim gibi verilen reklamın bir stratejisi olmalıdır. Reklam analizlerinin incelenmesi ise bu stratejinin önemli bir adımıdır. Oysa çoğu bilinçsiz reklam veren bu analizlere gereken önemi vermez. Sonuca bakar geçer. Aslında bu analizleri doğru okuyarak istediğiniz hedefe ulaşmanız oldukça kolay. Facebook reklamları sonrası size sunulan analiz ile nerede güncelleme yapmanız gerektiğini kolayca görebilir ve ona göre yeni reklamınızda değişiklikler yapabilirsiniz.
Reklam vermek kadar reklam sonrası analizleri okumanız da önemlidir. Bu adımı atlarsanız paranız ve zamanınız gerçekten boşa gitmiş olacaktır. Özellikle Facebook ve Instagram gibi platformlar üzerinde cinsiyete kadar reklam gösterim seçeneğinin olması bu analizleri önemli kılıyor. Kısaca reklam vermek ile işimiz bitmiyor aksine daha yeni başlıyor. Siz siz olun verdiğiniz reklamların geri dönüşüm analizlerini dikkatlice inceleyin. Sonrasında ise reklamlarınızda yeni güncellemelere yer verin. Emin olun değişimi göreceksiniz.
⇨Bu Yazımda İlginizi Çekebilir: Kurumsal Danışmanlık Hizmeti Nedir?

Reklam Testini Yanlış Yapmayın!

Bir platform üzerinde reklam vermeden önce test yapılması geri dönüşüm hedefi belirleme açısından önemlidir. Bu noktadan gözüme çarpan en büyük hatalardan biri sadece bir reklam verip test yapılmasıdır. Bu bence en büyük yanlıştır. Çünkü bir reklam modeli ile bir test yapılması imkansızdır. Anahtar kelimelerinizi, yaş hedeflerinizi, reklam metinlerinizi vb. birçok parametreyi tek bir reklama uygulamak oldukça zordur. Bu kapsamda sektörünüze göre birden fazla reklam çıkmanız ve sonuçları ona göre değerlendirmeniz en doğru işlem olacaktır. Bu şekilde başlangıçta yapacağınız reklam testleri ile binlerce lira reklam masrafından kurtulup az bütçe ile etkili geri dönüşümler alabileceksiniz.

Bütçeniz Kadar Hedefinizde Gerçek Olsun!

Dijital pazarlama sektöründe para kazanmak için para harcamak gereklidir. Elbette para harcamadan veya çok az harcama ile istediğiniz hedefe ulaşabilirsiniz belki ama yıllarınızı alır. Bunun için bir platform üzerinde reklam çıkışı yapmadan önce bu reklam üzerine hedefiniz reklam bütçeniz kadar gerçekçi olsun. 15 TL'lik bir reklam çıkarak yüksek kazanç veya bilinirlik kazanmayı aklınızdan bile geçirmeyin derin. Özellikle bilinçsiz reklam verenlerden iseniz işiniz bir hayli zor olur.
Reklam verme konusunda hedefiniz gerçekçi olursa adım adım büyük rakamlara ulaşmanızda o kadar kolay olur. Elbette bir ajans ile çalışmıyorsanız bir anda binlerce liralık reklam yapmayacağınızı düşünüyorum. Kaldı ki bir ajans bile çeşitli testleri yapmadan yüksek bütçeli reklamlar vermiyor. Bu kapsamda size önerim kısaca bir reklam ile hayaller kurmayın ve gerçekçi olun.

Facebook Reklamları Yönetme Konusunda Sonuç

Bu yazımda özellikle Facebook reklamları üzerine olsa da genel olarak tüm reklam platformları için aynı yöntemlerin geçerli olduğunu söyleyebilirim. Maddeler halinde belirtmem gerekirse kısaca bir platform üzerinde ki özellikle Facebook platformunda reklam verecekseniz şunlara dikkat edin:
  • Reklamı yayına almadan önce kesinlikle bir hedef oluşturmalısınız,
  • Reklam testleri sonrasında analizleri iyi gözlemlemeli ve dikkate almalısınız,
  • Beklentiniz gerçekçi yani en azından reklam bütçeniz kadar gerçekçi olsun.
Bu temeller ışından vereceğiniz reklam emin olun size oldukça faydalı olacaktır. Aksi durumda daha önce belirttiğim gibi sadece para ve zaman kaybı olacaktır.
Bu yazımda sizlere Facebook reklamları ve diğer platformlar üzerinde vereceğiniz reklamların için küçük tiyolar verdim. Yazımı beğendiyseniz sosyal medya hesaplarınız üzerinden paylaşabilirsiniz. Bununla beraber güncel içeriklerimden haberdar olmak adına Twitter, Facebook ve Instagram hesaplarımdan beni takip edebilirsiniz.
Kategori:

Yorum Gönder

2Yorumlar

Yorumlarınız onay sonrası görülecektir. Lütfen SPAM paylaşımlar yapmaya çalışmayın. Bunun yerine reklam hizmetlerim için iletişime geçebilirsiniz. Anlayışınız için teşekkürler.

  1. Hocam açıkçası makalenize başlarken daha farklı ipuçları bekliyordum ama neyazık ki her yerde yazan ve çok genel uyarılarda bulunmuşsunuz. Keşke daha açıklayıcı ve örneklerde ipuçları verseydiniz. Mesela ben facebook ta blog sayfamın kitlesini arttırmak istiyorum. Öyle kazanç sağlamak için değil. Az bir bütçe ile mesela 20 tl ile nasıl sayfamın begenisini arttırabilirim.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba, İçerik genel olarak gözlemlediğim sorunlar üzerine olduğu için yüzeysel olduğu doğrudur, haklısınız. Ancak sektörel olarak detaylar değişeceği için derinlemesine bir içerik sunmadım.
      Sorunuza gelirsek, bloğunuzun analizini çok iyi yaparak Facebook reklam ayarlarınızı yaparsanız odaklı bir reklam oluşturabilirsiniz. Bu arada reklam bütçenizi mümkünse arttırmanız daha etkili sonuç almanızı sağlar. İyi çalışmalar...

      Sil
Yorum Gönder